Iskolánkról

 

A Bristoli Kisiskola (Hungarian Children’s School, Bristol) a bristoli és Bristol környékén élő magyar családok részére alakult elsősorban önkéntesek által működtetett szervezet.

 

A 2010. novembere óta működő iskola megőrzése és fejlesztése érdekében, 2013. szeptemberében többen, a Bristolban élő magyar közösségből (szülők, szervezők, támogatók) úgy döntöttünk, hogy eljött az ideje, hogy az iskolát hivatalosabb, intézményi formában működtessük tovább. Ennek érdekében hoztuk létre „Hungarian Children’s School, Bristol” néven, a Bristoli Kisiskolát.

 

Iskolánk célja egy olyan közösségi bázis biztosítása, ahol találkozhatnak egymással felnőttek es gyerekek, megélhetik magyarságukat, megoszthatják problémáikat és ápolhatják anyanyelvüket, közösen megünnepelhetik a jeles ünnepeket vagy egyszerűen csak beszélhetik nyelvünket.

Másrészt, mint ahogy a nevében is benne van, a célunk, létrehozni (és működtetni) a gyerekeknek egy „hétvégi iskolát”, ahol kéthetente szombatonként, magyar nyelvű – írás és olvasásfejlesztő – játékos foglalkozásokon vehetnek részt, ahol koruknak megfelelően magyar népmesékkel, mondókákkal, dalokkal, népszokásokkal és honismerettel gazdagodhatnak, játékos formában ápolhatják anyanyelvüket, fejleszthetik szókincsüket.

Célunk továbbá olyan programok szervezése, amely a magyar kultúra, magyar nyelv, vagy Magyarország iránt érdeklődő angolok, vagy más nemzetiségűek számára is érdekes lehet.

 

Az iskolai alkalmainkat, foglalkozásainkat a magyar ünnepek es jeles napok köré épitjük és igyekszünk népszokásokat, népdalokat, népi hagyományokat, játékokat beilleszteni éves tematikánkba és leképezni a foglalkozások struktúrájába, hogy a gyerekek azokon keresztül játékos, oldott hangulatban ismerkedjenek meg a magyar kultúrával.

 

Foglalkozásaink kéthetes renszerességgel szombatonként kerülnek megtartásra az erre a célra kibérelt termeinkben vagy szabadtéren, ahogy azt az időjárás engedi számunkra.

 

Az alapítás óta sok változáson és fejlesztésen ment keresztül kisiskolánk. Önkénteseink cserélődtek, új tanárok és segítők vették át a stafétabotot a kezdeti csapattól. Az induláskor meglévő iskolás, baba-mama és ovis foglalakozások mellett újabb programokkal bővültünk.

Beinditottuk a kézműves és kreatív sarkot, ahol a megtervezett éves tantervhez kapcsolódó tematikus foglalozásokon probálhatják ki kicsik és nagyok kézügyességüket, kiélhetik fantáziájukat, kreativitásukat és készíthetnek szebbnél-szebb alkotásokat, vagy csak egyszerűen kortársaikkal együtt résztvehetnek egy vidám hangulatú alkotó munkában.

 

2015-ben hosszú várakozás után utjára indítottuk zenés-éneklős néptánc oktatásunkat is. Népdalok, népi mondókák, hagyományos népi táncok ötvözésével vezetjük be a gyerekeket és szüleiket a népi hagyományokba. Lehetőség szerint a néptánc oktatást is az éves tematikánkhoz illeszkedő táncokkal, dalokkal szinesítjük. Néptáncoktatásunk két csoportban folyik. Egyik kimondottan gyerekek részére összeállított játékos, éneklős muzsika és tánc, míg a másik főként felnőttek számára tartott, illetve közös csoportos tánc.

 

Ez évben több alkalommal sikerült lelkes vezetőségünk és oktatóink segítségével gyerekelőadást bemutatnunk, továbbá bábszínházunk elindítása is egy további mérföldkő iskolánk történetében.

 

Programjainkat tovább szinesítik diafilm vetítéseink, valamint a piciknek szóló meseolvasás és a kicsik kézműves asztala.

 

Rendszeres programjaink közé emelkedett és tovább bővíti családi foglalkozásainkat a papírfonás, mely kiváló alkalmat nyújt gyermekek és felnőttek számára is, hogy kipróbálják magukat egy uj kreatív technikában.

 

Ez év végén támogatóink nagylelkű felajánlásának köszönhetően a gyerekek számára Balassi füzeteket oszthattunk ki.

 

A következő évben szeretnénk iskolánk meglévő programjainak szinvonalát tovább emelni és újabb foglalkozásokkal bővíteni.